bookdepository.co.uk

miercuri, 20 februarie 2013

Kon-Tiki (Norvegia, 2012)

Kon-Tiki este un film care relatează experiența exploratorului norvegian Thor Heyerdal de a traversa Pacificul cu o plută făcută din lemn de balsa în 1947. Scopul lui era să demonstreze că a fost posibil pentru populațiile pre-incașe din America de Sud să se stabilească în Polinezia migrând peste ocean. Thor Heyerdal, împreună cu alți cinci oameni care l-au însoțit, a plecat din Peru și a parcurs aproximativ 7.000 km pe o plută în 101 zile. Kon-Tiki este numele pe care Thor l-a dat ambarcațiunii sale și este numele unei vechi zeități din America de Sud.

Caracteristica principală a filmului nu este de a prezenta o călătorie extraordinară, cu o poveste surpinzătoare, aventură sau dramă intensă. Personajele nu sunt bine conturate și nu evoluează. Totul este simplu din acest punct de vedere. Meritul principal al filmului este de a prezenta niște imagini impresionante din Pacific - oceanul, cerul, rechinii, pluta, totul folosind o mulțime de nuanțe de albastru. Cuplu de regizori Joachim Rønning și Espen Sandberg se folosesc în mică măsură de efecte speciale și lasă peisajul să își facă treaba. 



Deși Kon-Tiki nu are un efect așa de puternic, reușește din plin să prezinte forțele impresionante ale naturii și satisfacția obținută învingându-le.



Coperta cărții. 
Supracoperta s-a pierdut

Când am mers acasă, am găsit și cartea scrisă de Thor Heyardal în urma expediției - Expediția Kon-Tiki cu pluta pe Oceanul Pacific, apărută la Editura Științifică in 1968. Deși nu am citit-o în întregime, am rămas neimpresionat de tonul de Indiana Jones și de modul în care Thor Heyerdal se laudă singur. Aventura a fost remarcabilă, dar, povestită pe un ton mai normal și cu puțină modestie ar fi oferit o lectura mai plăcută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu