bookdepository.co.uk
miercuri, 10 februarie 2010
Baraca
Autor: Wm. Paul Young
Editura: Kerigma
An: 2009
Zilele astea am citit Baraca, pe care am primit-o de Crăciun de la un prieten.
Cartea mi-a plăcut. Mackenzie Allen Philips, Mack pentru prietenii aporopiaţi, trece prin Marea Tristeţe, perioadă care a început cu patru ani în urmă, când fiica lui cea mai mică, Missy, a fost răpită şi mai mult ca sigur omorâtă, în timpul unei excursii de familie, de către un criminal în serie care omoară fetiţe. Lucrurile se schimbă însă când Mack primeşte de nicăieri un bileţel în cutia poştală prin care este invitat la baraca unde au fost găsite ultimele lucruri ale ficei sale, Missy, o rochie roşie şi o pată de sânge. Biletul este semnat Tata, felul în care Nan, soţia lui Mack, îi se adresează lui Dumnezeu.
La baracă, într-un peisaj îmbunătăţit, Mack îl întâlneşte pe Dumnezeu, Sfânta Treime: Tata, o negresă corpolentă, cu un dezvoltat simţ al umorului, care ascultă funk şi care se ocupă de gătit; Isus, un evreu tâmplar din Orientul Mijlociu, îmbrăcat cu blugi şi o cămaşă pătate cu rumeguş, şi Sarayu, Duhul Sfânt, o femeie asiatică greu de pus într-un contur fix care aranjează grădina.
Mack petrece un weekend cu Dumnezeu, timp în care îl cunoaşte cu adevărat. Dumnezeu nu are nici acţiuni bune, nici acţiuni rele, ele sunt doar o manifestare a dragostei Sale, pe care El le ţese într-o ţesătură uriaşă, perfectă, într-un fractal, o figură compusă dintr-un număr infinit de elemente dar a cărei formă şi distribuţie nu se modifică. Dumnezeu, de asemenea, nu vrea reguli şi legi. El vrea relaţii, unul din scopurile Trinităţii fiind chiar de a oferi modelul ideal al acestora.
La plecare Mack este lovit de un şofer beat şi trebuie să petreacă o bună vreme în spital. El este convins că a plecat duminică seara de la baracă, însă toţi îi spun că accidentul a avut loc vineri. Accidentul şi spitalizarea reprezintă momentul potrivit pentru ca Mack să îşi schimbe viaţa.
Din câte am înţeles cartea a fost scrisă de Wm. Paul Young pentru copii săi şi pentru câţiva prieteni apropiaţi, iar eu nu mă văd în măsură să critic viziunea personală a unui om cu privire la Dumnezeu.
Cartea nu mi se pare nonconformistă, ci mi se pare exact ce ar vrea oamenii să audă astăzi. De asemenea nu înţeleg nici răbufnirile împotriva religiei, termen care vine din latină (religio) şi care înseamnă 're-legare' , de Dumnezeu, la care nu prea văd ce ar reclama oamenii credincioşi. Reacţia la religie ca instituţie mi se pare un răspuns şi o adaptare la societate. Dacă am fi trăit cu 100 de ani mai devreme, poate chiar mai puţin, am fi dus probabil o viaţă asemănătoare şi ne-am fi numit religioşi.
În ce priveşte prezentarea Tatălui sub forma de femeie, R. Wurmbrand spunea că o astfel de controversă este un lux pe care şi-l permit doar câţiva. Un chinez sau un ungur, nu face distincţie între genuri. La fel şi Wm. Paul Young nu a trebuit sa pună adjectivele la feminin când a scris cartea. Engleza nu face distincţie între atributele unui bărbat sau ale unei femei.
Cartea te face să te gândeşti, deci poate fi o lectură destul de interesantă şi plăcută.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Am citit aici mai multe reviewuri negative, legate de carte - daca are idei care contravin Bibliei, atunci chiar mi se pare deplasata sa apara la categoria "lit. crestina".
RăspundețiȘtergerehttp://www.kerigma.ro/carti.php?detalii=22171
@anonim : dupa parerea mea cartea nu ar trebui sa starneasca atatea controverse, e o perspectiva personala
RăspundețiȘtergeream citit-o si eu si mi-a placut :)
RăspundețiȘtergereDa, cartea este intr-adevar ce ar vrea sa auda oamnii (fiinte care au fost facute sa-si gaseasca implinirea in Dumnezeu),dar nu ce ar fi dispusi sa creada.
Prezentarea lui Dumnezeu ,Tatal, sub forma de femeie ,m-a socat la inceput.M-am bucurat insa sa vad explicatia data de El in carte :"Mackenzie, eu nu sunt nici barbat, nici femeie, cu toate ca ambele sexe deriva din natura mea.Daca aleg sa apar in fata ta ca barbat sau femeie, e pentru ca te iubesc. Pentru mine, sa apar in fata ta ca femeie si sa-ti sugerez sa-mi spui Tata e doar un apel la metafore, pentru a te ajuta sa iesi din conditionarea ta religioasa."
Mersi Gabi pentru imprumut.O mai tin putin sa o citeasca si ai mei :)
si eu am... citit-o, daca pot spune doar "citit".. a fost mai mult de atat. ceea ce transmite nu ajunge sa fie doar citit; altfel se pierde muult din ce are de oferit. personal m-a facut sa traiesc, sa simt, sa vad, sa plang, sa vorbesc si.. vorba ta, gabi, sa gandesc...
RăspundețiȘtergereO carte buna iti schimba gandirea sau ti-o largeste dar aici a fost mai mult de atat: pur si simplu citeam si simteam pe Dumnezeu langa mine si cand inchideam cartea [da, ma incercat s-o iau putin cate putin, sa ma tina cat mai mult ;))] intram direct in conversatie cu El, caci ma simteam vazuta, cunoscuta, iubita si dorita de El. da, anca, cunt lucruri pe care omenii vor sa le auda, dar nu sunt dispusi sa le creada..
Oricum, cert e ca suntem prea limitati sa limitam lucrarile lui Dumnezeu la un tipar. Si cert e ca in dragostea Sa pentru noi, Lui nu-I este sila sau greu sa se limiteze pe Sine ca sa ajunga la fiinta noastra smerita si sa ne faca sa ne bucuram de apropierea de El. Mai mult, in ravna Sa, doreste sa ne faca asemenea Chipului Sau! sunt coplestia ...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergere